Šikovné rady pre všetky nemehlá v kuchyni, ktorým prihoria aj párky

Ako nezbabrať, čo si ešte nezačal.

Zdroj: Shutterstock

Kuchyňa nikdy nebola tvojou obľúbenou miestnosťou. Teda pokiaľ nešlo o varenie čaju a vylizovanie hrncov s krémovou plnkou na koláče. Ak išlo o naozajstné varenie, vždy si radšej dával ruky preč a kuchyňu si obchádzal oblúkom.

Keďže na každého psa raz príde mráz, ani ty sa vareniu a pečeniu nevyhneš. Samozrejme, pokiaľ nie si milionár a nezabezpečíš si pravidelné donášky chutných pokrmov na stôl. V prípade, že milionár nie si, zrejme sa ti zídu tipy, s ktorými pri príprave jedla nenarobíš veľa škody.

Dočítaj recept do konca

Nájdeš skvelý recept a začneš čítať: „Nakrájame cibuľu. Rozohrejeme olej.“ Po pár riadkoch sú pre teba staré známe pokyny zbytočným blábolom, ktorý sa neoplatí dočítať do konca. Pustíš sa do varenia a skončíš tak rýchlo, ako si začal. Problémom je chýbajúci badián, zázvor a ajvar. Hlavu si búchaš o stenu, že lenivosť skazila tvoje kulinárske veľdielo. Z toho nezmyselného blábola mal vzniknúť jedlý pokrm, ktorým neotráviš seba ani svoju rodinu. Namiesto toho smutne čumíš na poloprázdny hrniec.

Shutterstock

Priprav si dopredu

Keď sa už naozaj chystáš variť, najprv si priprav všetky ingrediencie. Nehraj sa na všemocného MacGyvera, ktorý zvládne jednou rukou nakrájať cibuľu a súčasne druhou miešať polievku. Prípravou ingrediencií si ušetríš čas a nervy. Nielenže budeš mať prehľad o tom, čo a koľko si toho už použil, ale vyvaruješ sa mnohých nepríjemností. Napríklad niektoré suroviny (najčastejšie vajíčka) by mali mať izbovú teplotu. Inak si vytrháš vlasy, kým oddelíš studené bielky od studených žĺtkov.

Zamrznuté mäso nejde na pekáč

Ani na panvicu a už vôbec nie rovno na tanier. Ak sa predsa chceš zahrať na domáceho výskumníka a uškvariť zamrznuté mäso v rúre, nič ti v tom nebráni. Tvoj žalúdok však nebude rovnakého názoru. Podobne nedôverčiví ako tvoj žalúdok budú voči tebe všetky tvoje návštevy a ochutnávači tvojho kulinárskeho umenia. Hneď po prvom súste zistia, že niečo nie je s kostolným poriadkom. Tvoj výtvor na tanieri nezachráni ani ukážkové aranžovanie. Mäso bude síce po dopečení vyzerať chrumkavo, ale jeho surový stred by si nedal zožrať ani psovi.

Nepreplň panvicu

Menej je viac a platí to aj pri varení. Obzvlášť pri príprave populárnych minútok na panvici. Minútky šetria čas strávený v kuchyni, sú chutné a nenáročné na prípravu. Nahádzať jedlo na jednu panvicu predsa zvládne aj začiatočník. Zdanie však môže klamať: nie pokiaľ ide o náročnosť, ale o bezodnú panvicu. Panvica síce znesie veľa, ale nie až tak, ako by si si prial. Keď ju preplníš, jedlo nebude mať správnu chuť, pretože sa dostatočne neopečie.

Shutterstock

Z bielkov sneh

Vyšší level varenia je pečenie koláčov. Namiesto dlhého státia pri hrncoch je výsledkom čakania omamná vôňa sladkej dobroty a koláč rozplývajúci sa na jazyku. Prelúskať recept a porozumieť jednotlivým krokom môže byť hotovým umením, najmä ak vieš pobabrať aj nepečené tiramisu. Pečenie si uľahčíš, keď si zapamätáš jeden malý tip. Základom drvivej väčšiny sladkých pochúťok je vláčne cesto. Preto keď budeš mať pripraviť cesto, vedz, že najskôr musíš vyšľahať z bielkov sneh a zo žĺtkov a cukru vytvoriť masu.

Vývar ani ryža sa nemieša

Každá gazdinka ti povie, že neslobodno miešať ryžu. Rovnako ti povie, že nemôžeš miešať vývar. Iba keď sa chceš zahrať na skrývačku s mrkvou, petržlenom a zelerom. Ak si napriek tejto generáciami overenej rade postavíš hlavu a pomiešaš vývar, ten sa zakalí. Tvoja polievka stratí slávnostný nedeľný punc a bude vyzerať ako škaredá mútna gebuzina. S nádhernou čírou farbou zmizne aj tvoja chuť na dobrý obed.

Nezraz smotanu

Pokiaľ nemáš na varenie dostatok času, radšej sa do toho ani nepúšťaj a zložitejšiu prípravu jedla nechaj na inokedy. Príprava každého jedla má svoj postup a musíš jej venovať osobitý čas. V opačnom prípade riskuješ nehodu, ktorú len tak ľahko nenapravíš. Jednou z častých katastrof je čelná zrážka polievky alebo omáčky so smotanou či mliekom. Aby si predišiel obávaným hrudkám, odporúča sa najskôr zmiešať mlieko či smotanu s pár lyžicami tekutiny, ktorú varíš v hrnci.

Shutterstock

Používaj odmerky

Každý má vo svojej hlave vlastnú mierku. Čo je pre niekoho malá troška, je pre iného konská dávka. Rovnaké je to aj s hrnčekovými receptmi. Recepty, v ktorých sa namiesto presných gramáží spomínajú hrnčeky, môžu zmiasť najmä tých, ktorí s varením nemajú mnoho skúseností. Klasický hrnček s objemom cca 200 ml sa môže jednému zdať primalý a druhému priveľký. Ak sa nevieš rozhodnúť, ktorý hrnček je ten správny, použi radšej klasickú odmerku.

Presvedč sa, či máš všetko

Pred samotným varením by si mal ešte raz všetko skontrolovať, bez ohľadu na to, či si úplný začiatočník, alebo ostrieľaný profík. Chystáš sa opražiť mäso? Pozri sa, či si do panvice naozaj nalial olej. Plánuješ niečo piecť? Skontroluj si všetky ingrediencie a nastavenú teplotu. Ideš variť polievku? Pozri sa do hrnca a presvedč sa, či v ňom máš potrebnú zeleninu a najmä vodu. Inak sa ti môžeš stať, že svojou nedôslednosťou namiesto perfektného pokrmu nechtiac upražíš prázdny hrniec.

Reagujte!
Grr Grr
0
Grr
Fuuj Fuuj
1
Fuuj
Fňuk Fňuk
0
Fňuk
Jeej Jeej
7
Jeej
Uups Uups
3
Uups
Haha Haha
7
Haha
Woow Woow
4
Woow

Komentuj post a napíš, čo si o tom myslíš!

⬇️

Pridaj komentár

Pre odoslanie komentáru sa musíte prihlásiť. Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

Mrkni aj tento článok:
25 otravných vecí, ktoré nás denne vytáčajú do nepríčetnosti


Prihlásiť sa

Nemáte účet?
Zaregistrovať sa

reset password

Späť na
Prihlásiť sa

Zaregistrovať sa

Prosím registrujte sa na emefka.sk

Späť na
Prihlásenie
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Dotazník
Príbeh
Zoznam
Meme
Video
Audio
Image

SLEDUJ EMEFKA

NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

SLEDUJ NA INSTAGRAME